Kald Kaffe sine bloggposter

Den perfekte stadion

Bodø/Glimt skal bygge ny stadion, Lillestrøm fyller ikke halve Åråsen, Aker Stadion er nesten tom og Start har mulighet til å bygge ut til 3 etasjer.

 

I denne saken skal jeg prøve å sette ord på hva jeg mener er den perfekte stadion.

Bilde av en perfekt/uperfekt stadion
Kapasitet:
Her er det ingen fasit. Her handler det om å ha riktig antall plasser utifra etterspørsel, interesse og innbyggertall på byen og omegn. Skape billettangst er nøkkelen! Folket må få følelsen av at
“hvis jeg ikke skaffer meg en billett nå med en gang, så kan jeg risikere å ikke få sett kampen på stadion”. En supporter som vet han kan møte opp i døra å kjøpe på stadion har også lettere for å bli hjemme.
Jo større jo bedre betyr ikke at flere kommer på kamp. Et fullsatt stadion med 4000 kan være mye mer intens og en bedre opplevelse en 7000 på en stadion med kapasitet på 20000.

Plassering:
Geografisk riktig plassering av et stadion er også veldig viktig. La stadion være en del av bybildet. Det er mye lettere å få med soffa supportere om stadion ligger i nabolaget eller 4 busstopp vekk fra huset deres. Gode kollektiv muligheter er også en nøkkel her.
Ta Sarpsborg Stadion som et eksempel, flomlysene fra den ses fra omtrent uansett hvor du er i byen. Når det er kamp der og naboene høre jubel, raseri, stemning vil noen soffa supporteren og andre føle at de går glipp av noe.
 

 

Plasserer du stadion utenfor byen som f.eks SR-Bank Arena, kan det føre til at de som ikke er die hard fans velger å se kampen på TV, fordi det er stress å rekke hjem fra jobb, hente i barnehagen, middag også ut til stadion. 
Bilde av en perfekt/uperfekt stadion
Utforming:
Så til det viktigste. Hvordan skal stadion se ut. Her er det viktig å ta vekk kapasiteten fra ligningen. Du kan fint bygge to helt like stadioner med henholdsvis 5000 og 25000 i kapasitet.
 

 

Antall etasjer, firkantet i formen og plassering av supportere er de tre viktigste punktene. Kort fortalt burde stadion ha én hel kortside med ståplasser til hjemmefansen med bølgebrytere, her er Stadion An der Alten Försterei et fint eksempel på hvordan denne kortsiden bør være. 

 

Bilde av en perfekt/uperfekt stadion
Den andre kortsiden burde har 2/3 med ståplasser og 1/3 med sitteplasser til bortefansen. Det er viktig å ikke plassere bortefans på langsiden eller på kortside med hjemmesupportere. Hele kortsiden bør være til bortefans.

Dette skaper en bedre atmosfære da fansen av begge lag står ovenfor hverandre. Det er også vist at de syngende supportere bør stå på kortsiden da lyden bærer bedre ut til resten av stadion. Dette gjør at det er lettere å få med resten av stadion og atmosfæren blir enda bedre.
Den ene langsiden bør også være én etasje, men da kun med sitteplasser. Den siste langsiden bør være noe anderledes, her bør det være to etasjer for VIP muligheter.
 

 

Det er også viktig at fansen er tett på banen. Derfor bør stadion være firkantet i formen. Er den oval som Olympiastadion eller som Stadion Maksimir hvor første rad starter flere meter opp i luften skaper ikke dette noen nærhet til kampen. 
Bilde av en perfekt/uperfekt stadion

Her er Sir Kenny Dalglish Stand på Anfield et fin eksempel, her sitter fansen så tett på banen at de kan ta på spilleren som tar innkast. Dette skaper mye mer nærhet til kampen.

 Det er mange faktorer som spiller inn hvor alt dette kan være vanskelig. Tett bebyggelse, liten by eller histore i veggene. “Sånn har den alltid vært” eller “her har vi stått siden 1920” er noe som gjør at jeg skjønner det er vanskelig for klubb/fans å gjøre endringer.
 

 

Men skal klubben din bygge et nytt stadion eller gjøre en stor ombygging er disse punktene noe de absolutt burde ha med i beregningen. 

Skrevet av

Profilbildet til André Øyvåg
André Øyvåg

09/22